Хүн төрөлхтөн өөрсдийн хэрэгцээ шаардлагад тулгуурлан ургамлын генетик бүтцийг хувирган өөрчлөлт оруулж буйг Ургамлын биотехнологи гэж тодорхойлж байна.
Ургамлын
биотехнологийн хөгжил сонгодог селекци болон эрлийзжүүлэгийн аргаар хүнсний ургамлын ургацыг
нэмэгдүүлэх туршилт судалгааны ажлаас эхэлсэн түүхтэй бөгөөд шинэ арга зүй,
орчин үеийн техник технологи хөгжсөнөөр өнөө үед аливаа ургамлын өсөлт,
хөгжил, бодисын солилцооны явцад оролцдог аливаа генийг хувирган өөрчлөх замаар
ургацын чанарыг сайжруулж, бүтээмжийг нэмэгдүүлэх болсон.
Ургамлын молекул
анализыг ганц генийн түвшинд тодорхойлж хийдэг байсан үе аль хэдийн ард
хоцорчээ. Харин геномик судалгааны дүнд тухайн организмын геномын бүтэц зохион
байгуулалт, генүүдийн харилцан үйлчлэл, тэдгээрийн хооронд явагдаж буй урвал,
үйл явц зэрэгт бүхэлд нь дүн шинжилгээ хийх боломжтой болсон төдийгүй энэ нь
ДНХ-р кодлогдсон мэдээлэлд суурилдаг тул молекул анализыг ганц бус олон зүйлд
хамааруулахын зэрэгцээ өөр хооронд нь харьцуулах түвшинд хүрч өргөжиж байна.
Ийнхүү геномик судалгаанд суурилсан, сүүлийн үед гарсан сэтгэл хөдөлгөм
төдийгүй бидний эргэн тойрон
дахь ургамлын
амьдралын
зарим үйл явцыг бүрэн өөрчлөх боломжтой олон бүтээлүүдээс түүвэрлэн толилуулъя. Үүнд:
Дэлхийн дулааралтай 5 янзын аргаар шууд тэмцэх зорилгоор “CRISPR”-ийг ашиглан мутант ургамлуудыг тус тус гарган авсан: 1) Давслаг, хүчиллэг хөрс, ган гачиг, нарны хэт ягаан туяа гэх мэт тохиромжгүй орчинд өндөр тэсвэртэй. 2) Агаар болон хөрсөн дэх азотыг өөрөө исэлдүүлэн ашиглах чадвартай. 3) Хаягдал багатай, хадгалах хугацаа урттай. 4) Малын хоол боловсруулах эрхтэнд амархан задардаг. 5) Илүү их хэмжээний нүүрстөрөгчийг задалдаг.
Миннесотагийн их сургуулийн судалгааны баг генийн инженерчлэлийг илүү
хурдан болгох шинэ арга боловсруулсныг “Nature Biotechnology” сэтгүүлд саяхан хэвлэжээ. “Де ново меристемийн индукц” гэх энэхүү арга нь ургамлын өсөлтийг зохицуулагч
гормонууд ба генийг засах урвалжуудыг эх ургамлын соматик (биеийн) эсүүд дээр шууд
үйлчилснээр зорилтот ДНХ-ийн өөрчлөлт бүхий нахиа үүсгэдэг меристемийг өдөөж,
тухайн генийн засварыг дараагийн үеийн ургамлуудад дамжуулж өгдөг. Ингэснээр ургамлын генийг өөрчлөхөд шаардагдах хугацаа есөн сар байсныг хэдхэн долоо хоног болгон эрс багасгаж, тодорхой төрөл зүйл, сортоор хязгаарлагддаг байсан эдийн өсгөврийн аргыг бүрмөсөн халж, өндөр түвшний ариутгасан лабораторийн шаардлагагүйгээр генийн өөрчлөлттэй
ургамал гарган авах боломжийг жижиг
лаборатори, хувийн компаниудын судлаачдад олгож байна.
Ашигласан эх сурвалжууд:
L. Val Giddings, “Looking Back at
2018’s Innovations in Agricultural Biotechnology”, 2019.
https://itif.org/publications/2019/01/07/looking-back-2018s-innovations-agricultural-biotechnology
L. Val Giddings, “Pivotal & Recent Developments
in Gene Editing”, 2020.
https://medium.com/@ITIF/pivotal-recent-developments-in-gene-editing-3466988d16b0
Мэдээг бэлтгэсэн: Биологийн хүрээлэнгийн Ургамлын биотехнологийн лабораторийн эрдэм шинжилгээний дадлагажигч ажилтан Э.Энхжин
Хянан тохиолдуулсан: Биологийн
хүрээлэнгийн Ургамлын биотехнологийн лабораторийн эрхлэгч, доктор, дэд профессор, эрдэм шинжилгээний
тэргүүлэх ажилтан Ю.Оюунбилэг